כאשר מגיעים אל הכיכר המקיפה את הפנתיאון קשה שלא להתרשם מן המבנה המרשים בעל העמודים, הגג והכיפה הגבוהה שנחשבה במשך שנים לכיפה הגבוהה בכל אירופה. מלבד מבנה הפנתאון המסקרן והמקרין כולו קלאסיקה וקדושה, ברחבה ניצבת גם מזרקה מרשימה המוסיפה עוד יופי למקום. זוהי מזרקת הפנתאון או פונטנה די פנתאון שבמרכזה ישנו פסל גבוה.
הפנתאון הוא מבנה עתיק בעל קסם רב הנחשב לאחד מאתריה הפופולאריים ביותר של רומא ואף מהאתרים המתוירים ביותר בעולם כולו. רוב המבנה העתיק קיים ונשמר במשך קרוב לאלפיים שנה. הפנתאון התחיל את דרכו כמקדש ופירוש שמו ביוונית הוא "כל האלים" (פאן- כל, תיאון- אלוהי).
את ההשפעה היוונית ניתן לראות בפנתאון לא רק בשמו. גם המבנה השעון על עמודים הוא סגנון בניה יווני והמקדש נבנה במקור לא לכל האלים אלא ל- 12 אלים המתגוררים על האולימפוס: זאוס, הרה ומספר אלים יוונים נוספים.
את ההוראה על בניית הפנתאון (Pantheon) נתן המצביא הרומי המפורסם אגריפס. כן, אותו אגריפס אשר על שמו נקרא אחד מרחובותיה הראשיים של ירושלים והיה אהוד על היהודים. שמו של אגריפס חקוק על גבי המבנה. השם לא נחקק ביוזמת אגריפס אלא על ידי אדריאנוס אשר בנה את המבנה מחדש כמאה שנים מאוחר יותר.
מבנה הפנתאון נשרף כשישים שנה לאחר בנייתו ולכן נבנה מחדש. יציבות העמודים, הכיפה והמבנה בכלל מעוררים השתאות ומרשימים מאוד. מעטים המבנים ששרדו כמעט בשלמותם במשך קרוב לאלפיים שנה, אך כאשר נכנסים אל תוך האולם המרכזי, הרושם הוא עצום עוד יותר.
האולם המרכזי או הרוטונדה מואר באור עדין הנכנס פנימה דרך החור העגול שישנו במרכז הכיפה. שטח התקרה של הכיפה בנוי ריבועים ריבועים. הכיפה הענקית היא בקוטר של 43 מ'. המקום הפך לכנסיה במאה ה- 7 ושם המקום הפך לכנסיית סנטה מריה רוטונדה אך הוא מוכר לכולם בשמו הראשוני פנתאון.
✅ הפנתאון ברומא - סיור מומלץ במחיר משתלם >>
הפנתאון לא מסתכם במה שרואים מעל פני הקרקע. מתחת לפני הקרקע ישנם קברים של אושיות, מלכים, אנשי אצולה ועוד. אחד הקברים היפים הוא של הצייר רפאל. הפנתאון הוא כאמור אתר מבוקש במיוחד, הן בגלל מראהו המרשים והן בגלל הכניסה החינמית.
ברחבת הפנתאון ניצבים דוכני מזכרות, גלידריות, בתי קפה ועוד, אך כדאי לאחר הביקור לטייל ברחובות הקטנים, השקטים והיפים המקיפים את הכיכר.